Ställ frågor om Dramatens verksamhet!

by

Onsdag 25 april är det årsstämma på Dramaten, då behandlas årsredovisningen för 2011 och en styrelse väljs. Kungliga Dramatiska Teatern AB är, som förkortningen AB i namnet antyder, ett aktiebolag. Det ägs till 100% av svenska staten.

Har du några frågor om hur Dramaten styrs? Vad som har hänt på Dramaten? Om verksamheten och ekonomin? Skriv din fråga i kommentarsfältet nedan eller mejla till blogg@dramaten.se. Marie-Louise Ekman, teaterchef och VD, och Mikael Brännvall, vice VD, svarar här på bloggen.

I bolagsordningen för Dramaten anges att: ”Föremålet för bolagets verksamhet ska vara att driva teaterverksamhet samt därmed förenlig verksamhet. Verksamheten ska syfta till att främja scenisk konst.”

Dramaten arbetar efter riktlinjer från regeringen. Dramaten ska bland annat:

 • vara den i Sverige ledande institutionen inom teaterns område och som nationalscen stå på högsta nivå vad gäller utveckling, förnyelse, konstnärlig kvalitet samt hantverksskicklighet i ateljéer och verkstäder
 • som Nationalscen verka i ett internationellt teater- och kultursammanhang och initiera samarbeten samt främja interkulturellt utbyte.
 • förvalta och berika det svenska språket och kulturarvet inom scenkonstområdet, samt ta aktiv del i och ge uttryck åt utveckling och förändringar inom samtida svenskt språk, tankeliv och värderingar.
 • ha en varierad repertoar som omfattar svenska och internationella klassiska och moderna verk, samt inkludera dramatik för barn och ungdomar
 • nå en så bred och stor publik som möjligt
 • vara en samlingspunkt för offentliga möten och samtal
 • i sin verksamhet integrera ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv

5 svar to “Ställ frågor om Dramatens verksamhet!”

 1. Ann-Charlotte Granström Says:

  Hej!

  Vi skulle önska att det vore möjligt för ungomar med funktionshinder att få praktikplats, t ex på Dramaten. Med ett funktionshinder kan det vara omöjligt att komma in in på vanliga utbildningar och det är ytterst sällsynt med specialanpassade program på t ex Teaterhögskolan, Musikhögskolan eller Operahögskolan. Det är lärlingsvägen som gäller och att få möjlighet att konkret få pröva på olika miljöer och sammanhang. Stockholmsoperans kör har tagit emot praoelev med intellektuellt funktionshinder, men jag tror de är ganska ensamma om det. Att ha ett intresse man brinner för och pedagoger som brinner för att undervisa en är gåva när man har en funktionsnedsättning. Det kan vara helt avgörande för en människas livskvalité, men möjligheter till anpassade utbildningar och möjligheter att få pröva sina vingar i arbetssammanhang, under anpassade former, finns nästan inte inom denna typ av arbete. Att kunna få en konstnärlig utbildning blir oftast beroende av anhörigas ekonomi. Att ta privatlektioner kan kosta 2-300 kr per vecka och med en aktivitetsersättning på ca 10.000 har man ingenting kvar att leva för. Men en konstnärlig drivkraft är förstås lika stark hos en människa med funktionsnedsättning som hos en människa utan. Och att undervisa eller handleda en person med t ex intellektuella svårigheter kräver ju gedigen kunskap och erfarenhet och lust. Att blanda människor med olika förutsättningar och bakgrund är jag övertygad om är en fruktbar situation för alla. Jag tror att man ofta tänker att det är ett ekonomiskt risktagande att ta emot en person med funktionsnedsättning. En person som kanske är långsam, som behöver extra lång tid att skolas in på en arbetsplats, som kan behöva olika anpassningar. Om Dramaten kunde hjälpa till att öppna upp för så´na möjligheter skulle det vara fantastiskt och dessutom går ju en sådan strävan hand i hand med Dramatens riktlinjer.

  Så en fråga: Har Dramaten några öppna repetitioner med tänd belysning i salongen? Jag vet att Göteborgsoperan kan ordna det, men har inte hittat någon teater i Stockholm som erbjuder den möjligheten.

  Vänliga hälsningar, Ann-Charlotte Granström

 2. Ann-Charlotte Granström Says:

  Ja, 2-3000 kr/vecka för privatlektioner, så ska det stå i min bloggkommentar ovan när jag skrev om funktionsnedsättning och möjligheter till konstnärlig praktik! Ingenting annat! En nolla föll bort!

  Ann-Charlotte Granström

 3. Tatueringar | hitta rätt motiv Says:

  Det här var en bra blogg :)

 4. Dramaten Says:

  Hej Ann-Charlotte.
  Tack för dina synpunkter. Möjligheten till praktikplatser för personer med funktionsnedsättningar är något vi bör undersöka, men som du säger kräver det gedigen kunskap och erfarenhet att undervisa och handleda personer med ex intellektuella svårigheter. Men jag håller med om att Dramaten ska kunna möta och arbeta med människor som har olika förutsättningar.

  Så till din fråga: Ibland har vi öppna repetitioner, senast några
  veckor inför premiären av Fanny & Alexander. Då var publiken inbjuden att följa en repetition på Stora scenen. Vi noterar ditt önskemål om fler öppna repetitioner med upplyst salong.

  Vänligen
  /Mikael Brännvall

 5. Ann-Charlotte Granström Says:

  Hej och tack för svar på min kommentar!

  Kanske uttryckte jag mig lite otydligt i min mailfråga, känns därför
  viktigt att göra ett tillägg.

  Av egen lång erfarenhet är tipset till Dramaten att inte börja tänka att ni måste ha en massa kunskaper om olika typer av funktionsnedsättningar för att kunna ta emot praktikanter med funktionsnedsättningar! Människor med funktionsnedsättningar är ju lika olika varandra eller lika lika varandra som
  alla vi andra är. Det man behöver tänka på är att vara empatisk och lyhörd och medveten, så gott det går, om sina egna fördomar. Gott om tid för praktikanten att sätta sig in i sina arbetsuppgifter. Och en välkomnande atmosfär. Egentligen det vi alla behöver.

  Det jag menade var att det saknas konstnärliga utbildningar av hög kvalité dit månniskor med funktionsnedsättning kan söka och där man, när så behövs, anpassar takt och pedagogik till elevens förutsättningar. Med gedigen kunskap avsåg jag kunskaper i det ämne man undervisar i och en pedagogisk erfarenhet och nyfikenhet. För människor med intellektuella funktionsnedsättningar ffa, är det oerhört svårt att få tillgång till utbildningar av hög kvalité med erfarna och kunniga pedagoger.

  Vänliga hälsningar, Ann-Charlotte Granström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 79 andra följare

%d bloggers like this: