Om Kejsar Fukushima – nyskriven pjäs om katastrofens Japan

by

Ett av inslagen på Tetsudai – Dramatens kväll för Japan – är den aktuella och nyskrivna pjäsen Kejsar Fukushima, av Jacob Hirdwall. Dramatenbloggen bad honom berätta lite om hur pjäsen blev till.

FRÅN TANKE TILL HANDLING
Det sägs ibland att teatern har svårt att berätta om samtiden, att det går så lång tid från idé till en färdig föreställning att aktualiteten riskerar gå förlorad. Med kortpjäsen Kejsar Fukushima vill vi här på teatern se om det är möjligt att korta ned processerna och ändå samtidigt berätta något väsentligt om något som sker just nu, i vår omvärld.

Vad som kan ta allt från 6 månader till 2 år har denna gång fått ske på 3 veckor, varav pjäsen tog ungefär 1 ½ veckas i anspråk. Kompositören Fredrik Söderberg arbetar just nu på en ljudbild och jag själv repeterar med skådespelarna Elin Klinga och Johan Holmberg på kvällarna. Premiär på Tornrummet på måndag kl 21. Här följer ett stycke ur pjäsen:

HON
I hamnen i Sendai slår en tio meter hög flodvåg in och för med sig nästan allt i sin väg, båtar, bilar, tåg, hela hus. Nej, jag skiter väl i grejerna. Jag skiter väl i att börsen går ned? Att återuppbyggnaden kostar 2000 miljarder. Jag talar om människor, dockor, fotoalbum, stekpannor och billiga smycken, hårspännen, sådana där små snäckor och stenar och fjädrar som barn samlar i små lackerade träaskar.”

JACOB HIRDWALL, dramatiker/regissör

Etiketter:

5 svar to “Om Kejsar Fukushima – nyskriven pjäs om katastrofens Japan”

 1. Kejsar Fukushima borde spelas runt om på universitet, i kommuner ... | Kulturbloggen Says:

  [...] Relaterat: Dramatenbloggen [...]

 2. Dramaten borde skicka “Kejsar Fukushima” på turné runt om i landet | Teatermagasinet Says:

  [...] högaktuella nyskrivna pjäsen Kejsar Fukushima skrevs av dramatikern Jacob Hirdwall. På Dramatens blogg berättar Jacob Hirdwall: Det sägs ibland att teatern har svårt att berätta om samtiden, att det går så lång tid från [...]

 3. Michael Karnerfors Says:

  Pjäsen tar ca en timme att spela… på den tiden det tar att spela den hinner 250 människor dö av fossil bränsleanvändning… i ett land. Tusentals andra insjuknar. Fukushima-krisen har snart pågått i 50 dagar… då har nästan 300 000 hunnit dö av samma anledning.

  Så vad är Kejsar Fukushima? En sorglig spegling av samtiden…. i det att den visar på hur människor är beredda att utnyttja människors oro för att tjäna sig en hacka, samtidigt som de verkliga katastroferna lämnas ouppmärksammade, eftersom vi själva bidrar till dem.

 4. Anonym Says:

  Hej Michael.
  Pjäsen KEJSAR FUKUSHIMA har nu spelats i New York och intäkterna gick oavkortat till en fond som Writers Guild of America instiftat till stöd för olycksdrabbade i Japan.
  Med vänliga hälsningar
  Jacob Hirdwall

 5. Michael Karnerfors Says:

  Trevligt… vilka fick pengarna? De som drabbades av tsunamin och fick familjer, hem och hela samhällen utplånade?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 79 andra följare

%d bloggers like this: