Från skiss till färdig kostym – ny följetong

by

Idag börjar Dramatenbloggens följetong om kostymerna till vinterns stora familjeföreställning ”Den lilla sjöjungfrun”. Vi kommer att visa kostymören och scenografen Sven Dahlbergs fantastiska kostymskisser och låta honom berätta om hans tankar bakom dessa. Vi kommer också att följa processen när teaterns skickliga hantverkare gör skisserna till verklighet.

Vi börjar med en av Sven Dahlbergs skisser, på ett havsdjur.

Kostymskiss för ett "havsväsen" till föreställningen "Den lilla sjöjungfrun". Av kostymören och scenografen Sven Dahlberg.

Sven Dahlberg: ”Pjäsen utspelar sig ju både under vatten, på land och i luften, och jag använder pipkragarna som en symbol för att visa att man befinner sig under vatten. De är tänkta att vara mjuka och kanske lite böljande. Alla undervattensvarelser i pjäsen har pipkragar. Men under ytan finns det ju olika sorters varelser, och dessa havsväsen skiljer sig en del från det lite mer mänskliga sjöjungfrufolket . Jag har försökt göra dessa lite mer eteriska, som en del av vattnet. Det är där luftbubblorna kommer in i bilden, det ska kännas som om dessa varelser flyter i vattnet. De vita prickarna på dräkten är för att visa att tyget ska kännas levande, inte strikt enfärgat.”

Denna kostymskiss innebär flera utmaningar för Dramatens kostymtillverkare. Föreställningen innehåller en hel del dans och rutschkaneåkande, och kostymen bör därför vara ordentligt slitstark för att överleva ett stort antal föreställningar. Den bör också vara i ett material som glider relativt bra. ”Luftbubblorna” på dräkten ska vara genomskinliga, och återgå till sin ursprungliga form efter att de utsatts för tryck. De får heller inte vara hårda, så att dansaren riskerar att skada sig på dem.

Skisserna har precis överlämnats till kostymavdelningen, och hur de väljer att lösa ovanstående problem kommer vi återkomma till här i bloggen.

Etiketter: ,

3 svar to “Från skiss till färdig kostym – ny följetong”

 1. Lillemor Brink Says:

  Hej!
  Det skall bli spännande att följa Den lilla sjöjungfrun!
  Med vänlig hälsning!
  Lillemor

 2. Kajsa Says:

  Åh, vilken underbar skiss!!!

 3. Charlotte Sennersten Says:

  Fantastiskt spännande att Dramaten öppnar upp denna källa för allmänheten! Det finns så mycker intressant inom scenografi med scenlösningar och kostym som absolut kan visas mer. Belysning, props mm vore också interssant att kunna se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 79 andra följare

%d bloggers like this: