Liten Klinga

by

När jag var liten så var Dramaten ett magiskt palats. För det första så slukade det mina föräldrar varje kväll och för det andra var det vackrare än själva slottet. Det låg där vid Nybroplan och vilade som en sfinx beredd till språng. Ett orientaliskt palats av alabaster och guld. Och med kupol och stenfigurer figurer, drömskt likt Notre Dame. Tyckte mig nästan skymta Quasimodo på jugendbyggnadens tak. Den dag jag fick komma in i palatset växte min fantasi sig ännu större. Där fanns allt man kunde drömma om. Verkstäderna var precis som i Kalle Ankas julafton, till och med den rutiga färgen. Inget var omöjligt att skapa. Fantastiska kostymer, dräkter för både prinsessor, monster djur och människor. Färg och form i alla himmelens skapelser, mitt huvud snurrade av alla intryck. Med en aldrig sinande nyfikenhet tog jag mig fram i loftgångar och kulvertar, hisschakt och konungarum. Jag hade fått tydliga anvisningar om att detta var en arbetsplats och att allt utspelade sig på liv och död. Jag tog det på största allvar, och ljudlöst tog jag mig fram. I vissa föreställningar på 70-talet sägs det ha förekommit en mycket liten statist som snabbt och ljudlöst tagit sig över scenen så att allt för ett ögonblick stannat av – men det kan ju vara en skröna. Plötsligt en dag av vanligt spring stannade jag till vid en för mig okänd avdelning: ”Mask och peruk”. Där tappade jag andan.

Jag började göra mig alla möjliga ärenden dit. Jag hade tusen frågor och mina fingrar jobbade sig raskt igenom allt de hade framme. Skymtade visserligen någon liten blick av oro i deras ansikten när jag dök upp varje dag, men det gick raskt över i varma leenden. En dag kom de på den geniala iden att ge mig en alldeles egen peruk att frisera. Självklart till låns, men vilken fröjd. Detta var paradiset. Djupt koncentrerad stod jag där i timmar med de olika perukerna och försökte uppfinna nya uppsättningar och flätade och lockade, krullade och knöt, kammade och kammade.

Ni ska ändå veta att på den här tiden fanns det ett Nattis på Dramaten, som låg där biljettkassan nu befinner sig. Där tillbringade jag mycket tid, men de hade mest klossar. Förstår inte hur kvällsarbetande föräldrar klarar barnpassningen i dag. Sen kom stormen. Projektet Stormen var Dramatens inlägg mot kärnkraft. Jag hade som många i min generation blivit kringsläpade på diverse museum och tecknade mycket på den tiden. Plötsligt behövdes mina verk. Med enorm stolthet spatserade jag – konstnären – (ca 7 år gammal) runt och såg mina alster, uppförstorade, hänga i marmorfoajén bland allt guld. Guld, guld, guld, har alltid fascinerats av denna lysande kulör. Jag minns i alla fall hur rik Dramaten tedde sig för en liten Klinga som jag och hur stor och välkommen jag kände mig i denna varma atmosfär. Försöker så ofta jag kan att visa mina mindre kamrater alla makalösa gångar och märkliga utrymmen som väckte min fantasi i deras ålder. Det är alltid mycket uppskattat, som jag önskar att så många fler fick ta del av. Känner än i dag en sådan värme och fascination inför palatset vid Nybroplan.

20090429328

Prinsessa förklädd.

20090429341

Varning för nyfikna fingrar.

20090429327

Min bästa vän.

20090429326

Ståtliga spettekakor.

20090429322

Röd rullad.

20090429321

Romarriket och Kleopatra trängs.

20090429342

Ljudlöst.

20090429325

Jobbade länge med den här.

20090429330

Hur en mask blir till.

20090430352

Sfinxen vid Nybroplan.

Etiketter:

3 svar to “Liten Klinga”

 1. Hanna Says:

  Låter härligt Elin! Att få befinna sig redan i unga år på ett så vackert och spännande ställe som Dramaten.

  Vill tacka dig för att du är en insprierande skådespelerska för mig. Såg dig första gången på scen nu i ”Onkel Vanja” och blev imponerad av den kraft och inlevelseförmåga du hade på Stora scen.
  Som 18årig tjej från en småstad i Skåne gav det mig en ny kraft och hopp att inte släppa mina skådespelardrömmar.

  Så tack Elin!

 2. John Says:

  Jag tycker det verkar vara mycket av nepotism i kulturen.
  Barn till skådisar tex blir också skådisar…
  Det gäller även artister som Familjen Schollin.
  Det är verkligen oroande.

 3. Aurora Says:

  John: Att folk ”ärver” föräldrarnas yrke är väl inte så ovanligt. Jag känner flera släkter där ”alla” är läkare, eller avdokater, eller ica-handlare, ellerl ärare, eller musiker.

  Sen har ju inte just den här Klinga några barn (vad jag vet), så du kan ju trösta dig med att det finns chans för att nepotismen inom just den här släkten kanske dör ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 79 andra följare

%d bloggers like this: