Stenhård moral

by

Det är tråkigt att se hur skådespelare och konstnärer super ner sig och förstör sina talanger, som omöjliggör för sig själva när de sabbar och sviker. Om jag blir sjuk och bestämmer mig för att jag inte orkar spela – då är det 800 personer som måste vända i dörren. Så det gäller att se till att man inte blir sjuk, att man håller sig i form. Man behöver inte använda sina mest destruktiva sidor, man kan använda den kraften till att förkovra sig, läsa dikter, förbereda sig för döden – det finns mycket annat man kan göra förutom att sitta på en restaurang och gapa. Vi är till för publiken, publiken är inte till för oss. Är man på en statsunderstödd teater måste man sköta sig om man ska vara kvar. Moralen måste vara stenhård.

Etiketter:

3 svar to “Stenhård moral”

 1. Nils Berghänel Says:

  Börje!

  Dina åsikter är kanske en av de bästa jag läst. Nåja, det finns väl andra av samma dignitet… och kanske bättre. Men det är inte det vi talar om här. Jag håller till fullo med dig.

  Men även vi (publik) behöver tänka på det. Dels av respekt och hänsyn till våra nära – gentemot skådespelare – andra människor i publiken och inte minst oss själva.

 2. Bruno Kangas Says:

  Börje Ahlstedt!
  Jag har all förståelse för att dina skådespelarkolleger super ned sig. Förmodligen krävs det en arbetstemperatur på sådär 2 promille för att överhuvudtaget stå ut med den erbarmligt usla repertoar som idisslas på Dramaten- på skattebetarnas bekostnad. Och jag föreställer mig att det kräver minst 1 promille för att stå ut med att stå på samma scen som dig.
  För egen del skulle jag dock inte ha några som helst problem med att se en högoktanigt berusad King Lear, vackla omkring på fyllan och sluddra ur sig repliker. Alla minns ju den komiska effekt som den gamla påven uppbringade hos publiken när han satt och sluddrade senildement på Vatikanens balkong. Jag är alldeles övertygad om att en stadigt berusad ensemble skulle lyfta föreställningen
  För övrigt anser jag att det är hög tid att konkurrensutsätta den finkulturella salongen. Kungliga Dramaten kan med fördel priivatiseras o avyttras till mediaföretag, som Schibstedt, Bonniers, Microsoft Meida, eller varför inte Fox News. Håller du inte med om det.

 3. Lars G Andersson Says:

  Det är med ett slags förströdd nyfikenhet jag läser dina små privata anteckningar på denna blogg. Mitt bestående intryck av dig kan sammanfattas med göljabde rader:
  Du är just en sån där människa som visslar i mörkret för att hålla modet uppe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 79 andra följare

%d bloggers like this: